0 Läs mer >>
Eftersom jag är morgonpigg har jag inget emot att vara i stallet innan jobbet. Luften på morgonen är frisk och världen lite orörd på något vis. Idag var borstning och massage på schemat. Känns som en viktig del av hanteringen att ha en avslappnad och lugn häst i stallet med. På knappt en vecka har hon gjort otroliga framsteg så vi hade en riktigt lugn stund ihop på morgonen idag.

Finns det något som k...

0 Läs mer >>
Igår började dagen helt otroligt bra. När jag kom ut i hagen möttes jag av en nyfiken och glad häst som kom i raskt tempo mot mig för att gärna hänga med på nya äventyr. Jättekul att hon var på possitiv och tillgiven som dagarna innan haft lite integritet. Vi gick direkt till paddocken för att träna lite horsemanshipsom dagen innan. Det gick lika bra igår som dagen innan, därför fick jag en lysande idé om att löslongera min häst. Jag gillar att arbeta med hästan lös. Jag kopplade loss henne och tänkte mig någon minut lös i avslappnad skritt. Innan jag hann tänka mer än så började Hafdis galoppera från ena sidan till den andra. Såklart är min reaktion att försöka lugna ner henne fånga in henne igen men innan jag hinner göra detta sätter hon av i ännu högre fart mot staketet. Tyvärr hejdar detta inte henne denna gången utan hon dundrar på och tar välrldens srång över det och slår i ena bakbenet ganska ordentligt och flyger över. Tur i oturen springer hon vidare mot hagarna. Där kunde jag fånga in henne och gå tillbaka till paddocken för att ta några varv i lugnade tempo. Denna gången i lina. Det är lätt att se med facit i hand att det var en dum idé.
Idag började vi dagen med att mysa i stallet och sedan gå en avslappnad runda, vilket kändes bättre. Det lär nog dröja innan jag löslongerar i paddocken igen. Vi klarade oss lindrigt med ett sår på bakbenet och lite hög puls på båda två.

visste ni att islands...

1 Läs mer >>
Nu har hästarna varit kvar inne i hagen. Hafdis och det treåriga stoet Kapella kommer bra överens. Idag började jag i paddocken med henne och tänkte att vi ska börja lära känna varandra. Hon är en tjej med lite integritet och har verkat aningen känslig att få grimman dragen över öronen, vilket kan vara lite jobbigt om hästen ogillar. Därför tänkte jag att detta skulle bli ett av våra första mål att uppnå för att underlätta vardagen. Så idag startade vi med lite horsemanship i paddocken. Började med lite ledövningar såsom att starta, backa, flytta i sidled och stanna. Sånt som bara måste fungera. Allt gick bra och hon var väldigt lyhörd trots mycket aktivitet på gården runtomkring oss. Det gick även bra att longera på volt. Utöver det tränade vi på beröring över hela kroppen, framförallt öronen, huvudet och där det kan vara lite extra känsligt. Allt gick såklart i hennes takt. Och vi strävade hela tiden efter att allt skulle ske under avslappning. Efter en liten stund accepterade hon beröring runt öronen och tyckte det var riktigt trevligt att bli kliad och masserad. Ha en fortsatt trevlig kväll.

Horsemanship

0 Läs mer >>
Igår fick vi hem Hafdis. Allt gick otroligt bra. Lastningen gick som en dans och allt annat med. Vi släppte ihop henne med två andra ston. Ett på tre år och ett på 17år. Der verkade gå bra när vi släppte ihop dom, lite småbråk men inget allt för våldsamt. Senare på kvällen visade det sig att 17åringen satte henne riktigt på plats och det slutade med att Hafdis flög ut ur hagen. Efter det har hon fått gå ihop med den andra unghästen tillsvidare. Så får vi försöka om några dagar igen.
Igår fick hon bara komma ut i hagen och bekanta sig med sina nya vänner.
Idag hade vi en mjukstart. Började med lite borstning och att bara vara själv uppbunden. Lite gnäggande och lite ovan vid det men ändå lugn och skötsam. Efter en stunds borstande gick vi en liten runda. Det gick jättebra. Ser redan fram emot morgondagen!

Hafdis - havsgudinna ...

0 Läs mer >>
På fredag får vi hem Hafdis. Helgen har spenderats med att se igenom ett antal horsemanship filmer. Min sambo är otroligt tålmodig. Han är ingen hästkille i grunden men är väldigt intresserad av att lära sig. Väldigt bra för min del när han får mer förståelse för hur hästarna fungerar och blir bättre på att hantera dom.
Jag kommer börja första dagarna med att bara vara med henne. Borsta, massera och mysa så hon får vänja sig vid mig och stallet. Vi kommer vara på en anläggning strax utanför Varberg där det finns andra islandshästar. Finns alltid någon till hands om man vill ha hjälp eller dela tips.

Nu börjar det dra iho...

0 Läs mer >>
 
Har börjat plöja igenom ett gäng dvdfilmer med horsemanship för islandshästar. Har börjat kolla på ledövningar. Lärorikt och kul att få både nya och gamla tips. Kan varmt rekommendera att någon gång mellan varven kolla på lite klipp med såna saker, tror säkert man blir påmind om något man glömt. Glad påsl allesammans

Natural horsemanship

0 Läs mer >>
 
Mitt vackra lilla sto. Hafdis betyder havsgudinna/ havsdis. Gudinna kan hon förtjäna att bli kallad. Hennes otroliga huvud och yviga man som kommer fläkta vackert i vinden. Jag fastnade för islandshästar vid 10års ålder. Nu är jag 25år och detta är min andra egna häst men min förta unghäst. Jag tvivlar inte en sekund på att detta kommer bli en kul häst att jobba med.

Hafdis - havsgudinna

0 Läs mer >>
 
Om en vecka får jag hem mitt fyraåriga islandshäst sto Hafdis. På den här bloggen får ni följa med på utvecklingen och resan som jag har framför mig med henne. Just nu håller jag på att värma upp med läsning och fylla på med ny och gammal kunskap om hästhantering och inridning. Boken jag läser just nu är Islandsunghästträning och skötsel. Riktigt bra bok att börja med. 

Nu börjar snart resan

1 Läs mer >>

Mitt första inlägg.

Välkommen till min ny...